program za prebujanje anahat čakre

POPOLNA VADBA ZA PREBUJANJE SPEČEGA POTENCIALA ČETRTE ANAHAT ALI SRČNE ČAKRE
 
Anahat v sanskrtskem jeziku pomeni nezadet, nepremagan, neprekinjen subtilen zvok (kot je neprekinjen zvok bitja našega srca), brezmadežen, brez greha, nepokvarjen, čist. Ta čakra je zelo pomembna, saj predstavlja povezavo med spodnjimi in zgornjimi čakrami, ki se odpirajo k subtilnejšemu in razširjenemu dojemanju človeškega obstoja. Predstavlja ravnovesje med materjo zemljo in kozmičnim vesoljem, ravnovesje med materijo in duhom. Za srce lahko rečemo, da je simbol ljubezni, čutnosti, mehkobe, miline, ljubkosti, naklonjenosti, sočutja, človečnosti, varnosti, odpuščanja … Srce zajema majhen prostor, vendar pa je srčno vesolje neskončno in brez oblike. Ko se to temno vesolje prebudi in napolni s svetlobo postane žareče, svetlo in čisto. Energija srca je bistvo našega obstoja, saj se v njej razkriva naša brezpogojna ljubezen, naklonjenost in sočutje do sebe in vsega človeštva. Omogoča ljubeč stik z bližnjo osebo in prek samozavedanja vodi k zavedanju skupnosti. Preden se srčna čakra prebudi, imamo lahko bolečine v prsnem košu ali pa slišimo zvoke flavte ali brenčanja. Oseba, ki prebudi to čakro, lahko kontrolira svojo usodo in izraža lastno voljo za izpolnitev in materializacijo svojih želja in želja drugih. To simbolizira večno zeleno drevo želja, zato se anahata lahko kaže v zeleni barvi. Drevo želja deluje takrat, ko je čakra prebujena. Anahata je povezana z elementom zraka, ki je subtilen, brez začetka in konca, prazen, lahek, vseprežemajoč, brez oblike in jedra. Energijo srčne čakre razvijamo z umetnostjo (glasbo, poezijo, kiparstvom, plesom, baletom, slikarstvom), dobrodelnostjo, predanostjo (bakti) in jogijsko vadbo osredotočeno na to področje. Z osredotočeno vadbo na četrto čakro s pomočjo telesnih položajev, tehnik dihanja, telesnih drž, zapor, zvočnih vibracij in pozitivnimi afirmacijami, prebujamo astralen čut dotika, uravnovešamo element zraka, odpiramo srčno vesolje, odpravljamo čustvene navezanosti ter razvijamo sočutje in brezpogojno ljubezen.

SMERNICE ZA DOMAČO VADBO:

Priprava prostora: Prostor dobro prezračite in prižgite dišečo palčko  z vonjem vrtnice. Lahko namažete področje timusa z eteričnim oljem vrtnice in se oblečete v zelena, nebeško modra ali rožnata oblačila. Četrta čakra je povezana z elementom zraka in tonom F (fa), zato ob vadbi predvajajte glasbo z nežnimi zvoki piščali, flavte, klarineta ali violine.
Fizična raven delovanja:  Četrta čakra deluje na srčno-žilni in dihalni sistem ter ima največji  vpliv na srce, krvne žile, krvni obtok, kri, kožo, prsni del hrbta in pljuča. Odgovarjajoča žleza je priželjc oziroma timus,  ki je locirana v prsnem košu pod prsnico in izloča timusne peptide v kri ter ob normalnem delovanju deluje kot regulator imunskega sistema. S starostjo se žleza skrči oz. začne krneti ob puberteti. Ko je žleza v popolnem ravnovesju s pranskim sistemom in ko pravilno deluje, v telesu ni obolelih področij. Čutna zaznava je otip in organ koža, preko katere zaznavamo in je meja med telesom in zunanjim svetom. Roka je še posebej občutljiva in je odgovorna za dajanje in sprejemanje. Kadar imamo neravnovesje ali primanjkljaj energije na področju četrte čakre se to izraža na fizični ravni kot pritisk ali stiskanje v prsnem košu, težko dihanje, imamo težave s krvjo ali kožo. Z osredotočeno vadbo na srčno čakro delujemo na mišice prsnega koša, ramen in ramenskega obroča, področje lopatic, kjer se nabira največ napetosti in hrbtne mišice ter tako popravljamo telesno držo in odpiramo srce. Pozitivno delujemo na cirkulacijo krvi, bolezni v prsih, astmo, otrdelost, bolečine v hrbtenici in izboljšujemo dihanje.

Pranična raven delovanja: Srčna čakra leži za grodnico na zadnji strani hrbtenice, na nivoju srca, sprožilna točka pa je spredaj v grodnici ali srcu. Simboliziramo jo z dvanajstlistnim modrim, zelenim ali rožnatim lotosovim cvetom, ki prestavlja odpiranje človeškega srca. Zvočna vibracija je JAM in žival antilopa, ki predstavlja gibkost in čuječnost. Četrta čakra je povezana z elementom zraka, ki je zelo subtilen, brezobličen, neviden in manifestira idejo subtilnega izražanja, spreminjanja in daje bazo za misli. Jantra ali simbol zraka je šeststranični heksagram v sivo modri barvi. Trikotnik, ki kaže z vrhom navzdol simbolizira našo energijo, ustvarjalnost, tikotnik, ki kaže navzgor pa našo zavest. Prana ali prsna energija, ki se giba pri vdihu od vrha prepone do grla in pri izdihu od grla do prepone, oskrbuje z energijo vse organe v prsnem košu in je odgovorna za cirkulacijo krvi, dihanje,  termoregulacijo in cirkulacijo prane. Srčna čakra leži v srčnem vesolju, kjer prebiva čistost in je povezana s tretjo plastjo, ki predstavlja um in čustva. Tukaj se nahaja tudi drugi psihični vozel, ki predstavlja naše čustvene navezanosti.

Mentalna raven delovanja: Pri vadbi na četrto čakro smo mentalno osredotočeni na področje srca in vizualiziramo modro, zeleno ali rožnato svetlobo, ki se v koncentričnih krogih vrtinči spredaj in zadaj v prostor ali pa vizualiziramo mirno gladino jezera, na katerem je moder dvanajstlistni lotosov cvet. Lahko mentalno pojemo mantro JAM. Mentalno se povežemo z elementom zraka, ki se giba v prostoru. Gibanje zraka vizualizamo, kot visoka drevesa, ki se pozibavajo v vetru in lahkotnimi listi, ki jih veter raznaša naokrog. Z osredotočeno vadbo na četrto čakro mentalno delujemo na sočutje,  brezpogojno in božansko ljubezen, strpnost, naklonjenost, človečnost, vzajemnost,  radost, veselje … Med vadbo lahko pogledate v vaš notranji ekran uma pred zaprtimi očmi. Poglejte ali ste v ravnovesju s samim seboj in drugimi. Kako je z vašim dajanjem in sprejemanjem, s sočutjem, naklonjenostjo, družabnostjo? Kako prenašate ločitev od ljubljene osebe? Ali imate pristne medčloveške odnose? Mentalno se zavedajte energije v prsnem košu in si na začetku in na koncu vadbe ponovite pozitivno afirmacijo: »Sem ljubljen-a, sočuten-a in predan-a«.

Psihična raven delovanja: Pri pregledu različnih aspektov osebnosti skozi četrto čakro lahko ugotovimo, da je oseba, ki je v stanju tamasa (negibnosti, inercije, lenobnosti) apatična in prepričana, da je sama na svetu. Takšne osebe drugi ne zanimajo, tako zelo so ujeti v svet v katerem živijo. Lahko pa imajo potrebo po druženju, kjer pogosto doživijo izdajo ali pa ponarejeno skrb in odprtost, ki prihaja iz strasti. Psihični znaki neuravnovešenega stanja srčne čakre, se kažejo v obsedenosti z eno osebo, odvisniških odnosih, zamerah, brezčutnosti, težavah v medsebojnih odnosih, osamljenosti in nesprejemanju samega sebe. Oseba, ki se nagiba k rajasični naravi (gibanje, strasti, želje), izraža pogojeno ljubezen - kako nekaj dobiti zase (ljubil te bom, če boš ti mene). Prisotna je romantična ljubezen, platonska ljubezen in ljubezen v krogu družine. Pri uravnovešenem satvičnem stanju, pa posameznik začne skrbeti za druge, občutek enosti se poveča, človek postane ljubezen, sočutnost. V stanju razsvetljenja pa je ves kozmos ljubezen, oseba ima občutek povezanosti in enosti z vsem.

Povezava na program za prebujanje čakermooladhar čakraswadhisthan čakra, manipur čakre, anahata čakravishudha čakra, ajna čakra

- Zadnje objave -

MIOFASCIALNA-ČUJEČNOSTNA JOGA
Kdo? Tisti, ki želijo raziskovati sami sebe, svoje fascije, prepoznavati in znati uporabiti svoj energijski potencial, se naučiti s prijazno pozornostjo vzpostavljati in ohranjati stik s svojim telesom, s svojim notranjim mirom, intuicijo in se naučili obstajati tukaj in zdaj tudi sredi viharjev življenja. 

Kaj? S pomočjo jogijskih tehnik, zavestnega pregleda telesa, meditativnega raztezanja, sedenje, hoje ter povezovanjem psiholoških ter telesnih procesov se naučiti prepoznavati prekinjene povezave med fizičnim in čustvenim telesom in se pomaknili onkraj notranjih konfliktov, v lahkotnost svoje prave narave.  

Zakaj? S ciljem naučiti se zavestno, čuječe izvajanje telesnih položajev in zavestno izvajanje tehnik dihanja, čiščenja telesa in uma s pomočjo čistilnih tehnik, zavestno sproščanje telesa, uma in duha s pomočjo joga nidre in meditacije - za lažje upravljanje s svojim življenjem in energijami ter bolj srečno, zdravo, sproščeno in kvalitetno življenje. 

Trajanje: 4 mesece (možna vključitev tudi med letom)

Kje in kdaj? Zasebni vrtec Metulj, Podutiška 78.  ZAČNEMO: SREDA,  21.9.2022

- Družabno -