Banda

BANDHA - pomeni »držati«, »zadrgniti« ali »blokirati«.

Stari modreci govorijo o bandhi, kot o tistem, ki drži, skrči in zapira. Cilj bandhe je, da zapremo pretok prane na določenem področju in določeno področje obogatimo s prano. Pri bandhi blokiramo pretok energije in jo pripeljemo na ožje področje do sushumna nadija. Blokade imenujemo tudi granthiji ali vozle na sushumna nadiju. Granthij ali psihični vozel preprečuje prost pretok shakti vzdolž sushumna nadija in na ta način preprečuje dvig kundalinija.

Najprej se bomo učili jalandharo, moola in nato uddiyano bandho. Ko bomo dobro obvladali vse tri se bomo naučili še maha bandho.

Bandho delamo skupaj s pranayamo in mudro - se ne dela samostojno. 

Poznamo štiri bandhe:

JALANDHARA - grlena zapora
MOOLA - krčenje presredka
UDDIYANA BANDHA - krčenje trebuha
MAHA BANDHA - delamo vse tri bandhe skupaj.

- Zadnje objave -

MIOFASCIALNA-ČUJEČNOSTNA JOGA
Kdo? Tisti, ki želijo raziskovati sami sebe, svoje fascije, prepoznavati in znati uporabiti svoj energijski potencial, se naučiti s prijazno pozornostjo vzpostavljati in ohranjati stik s svojim telesom, s svojim notranjim mirom, intuicijo in se naučili obstajati tukaj in zdaj tudi sredi viharjev življenja. 

Kaj? S pomočjo jogijskih tehnik, zavestnega pregleda telesa, meditativnega raztezanja, sedenje, hoje ter povezovanjem psiholoških ter telesnih procesov se naučiti prepoznavati prekinjene povezave med fizičnim in čustvenim telesom in se pomaknili onkraj notranjih konfliktov, v lahkotnost svoje prave narave.  

Zakaj? S ciljem naučiti se zavestno, čuječe izvajanje telesnih položajev in zavestno izvajanje tehnik dihanja, čiščenja telesa in uma s pomočjo čistilnih tehnik, zavestno sproščanje telesa, uma in duha s pomočjo joga nidre in meditacije - za lažje upravljanje s svojim življenjem in energijami ter bolj srečno, zdravo, sproščeno in kvalitetno življenje. 

Trajanje: 4 mesece (možna vključitev tudi med letom)

Kje in kdaj? Zasebni vrtec Metulj, Podutiška 78.  ZAČNEMO: SREDA,  21.9.2022

- Družabno -