Popolna sprostitev telesa in uma

POPOLNA SPROSTITEV TELESA IN UMA

Človek že od nekdaj hrepeni po sproščenosti in miru znotraj sebe. Ni skrivnost, da resnični mir najdemo samo v svoji notranjosti in ne v zunanjem bogastvu, prijateljih ali ugledu. Vsak človek je povezan z brezmejno močjo, znanjem in samozavestjo, če se le sprosti in umiri telo in um. Telo in um občutita sproščenost takrat, ko ne porabljata vitalne ali mentalne energije. Sodobno življenje nas bombardira z neštetimi dražljaji, ki jih sprejemamo preko petih čutil in jih po živčnem sistemu prenašamo v naš um. Popolna sprostitev je dolgotrajen proces in jo dosežemo, ko zmanjšamo število dražljajev, ki prihajajo od zunaj. Potrebna je telesna, umska in duhovna sprostitev.

Zavedanje napetosti v telesu je pomemben element pri procesu sproščanja. Skozi zavedanje se sproščamo. Ko se zavedamo napetosti v telesu, se telo spontano začne sproščati. Ko se zavedamo telesa in položaja, pomeni, da ga energetiziramo.Pri procesu sproščanja mora biti vsaka mišica ali skupina mišic popolnoma sproščena, um mora biti umirjen in brez misli. Različna negativna čustva kot so skrbi, žalost, tesnoba porabijo veliko naše energije in povzročajo napetosti. Nekateri ljudje ugotavljajo, da so njihove mišice tako napete, da se ne sprostijo niti med nočnim spancem in jim na ta način odteka energija. Če že uspemo sprostiti telo, začnemo o nečem razmišljati. Če se ne uspemo sprostiti, telo ni mirno, se premikamo ali samo čutimo potrebo po premikanju. Telesa ne moremo držati v mirnem stanju. Prav tako čutimo potrebo po razmišljanju ali pa misli prihajajo, ne da bi hoteli. Um ni sproščen. Že napačna drža povzroča napetost v hrbtenici. Pri umski napetosti pomaga, če um vežemo na dih. Ko se um veže na dih, opazimo, da so misli počasi redkejše. Dih deluje na pranično in mentalno telo. Plitvo dihanje najbolj vpliva na možgane in povzroča stresne situacije. Z dihanjem lahko iz telesa izdihnemo napetosti. Poznamo različne asane, ki nam pomagajo, da hitreje in lažje pridemo do stanja popolne sproščenosti. Najti moramo najbolj udoben in ustrezen položaj za sproščanje, ki je odvisen od vsakega posameznika posebej. Najpogosteje se uporablja shavasana ali položaj mrtveca. Pomembno je, da si sami izberemo svoj položaj, ki nam je udoben in vedno uporabljamo istega. Ko se uležemo v ta položaj um ve, da je to relaksacijski položaj in se lažje sprosti, ker ga prepozna. Sprostitvene položaje delamo pred, med in po asanah. V tem položaju dovolimo fizičnemu in subtilnemu telesu, da sprejme in razporedi prano po celem telesu. To je čas za obnovo, sprejemanje in širjenje prane. Telo in um sta sproščena in v harmoniji.

JOGA NIDRA - jogijsko spanje

Za jogo nidro lahko rečemo, da je to priprava na meditacijo. Gre za umetnost sproščanja telesa, uma, čustev in duše. Nidra pomeni spanje, torej gre za jogijsko spanje ali počitek. Pri joga nidri sproščeno pasivno ležimo na tleh, 
um pa je aktiven. Mentalno delamo po navodilih učitelja in preko potovanja po različnih delih telesa, chakrah, zaznavanju občutkov v telesu, zavedanju dihanja in vizualizaciji različnih predmetov in dogodkov pridemo do komunikacije z našo podzavestjo. 
Praksa joga nidra omogoča, da od nezavedenga uma sprejme intuicije, ki nam omogočajo odgovore na vsa vprašanja. S pomočjo joga nidre lahko odpravimo razne telesne težave, odvisnosti, povečamo ustvarjalnost, se uspešn
o zoperstavimo stresu in uresničimo svoje cilje.
V joga nidri sprejmemo cilj ali odločitev (shankalpo), pozitivno resolucijo. Odločitev sprejeta v stanju globoke sprostitve telesa, energije, uma in duha je kot globoko vsajeno seme v našem nezavednem umu in se prav gotovo uresniči.
Pri sestavljanu lastnih namenskih gesel oziroma odločitev moramo paziti:Odločitev sprejmemo v sedanjem času.
Odločitev ponovimo na začetku in na koncu joga nidre.
Opis cilja mora biti pozitivno naravnan in spodbujajoč.
Uporabljamo enostavne stavke, kratke rime ali verze ("sem mirna", "sem varna" ...).
Pozitivno odločitev ponavljamo toliko časa, da se cilj uresniči, nato si izberemo novo.Jogo nidro delamo vsak dan. Zaradi preprostega načina izvajanja je primerna za vsakogar in jo lahko vadimo tudi ob CD-ju.

- Zadnje objave -

ODPRT VPIS V ANTISTRES JOGO
Vabljeni v 16-tedenski program ANTISTRES JOGE, kjer boste ob moji podpori in podporo celotne skupine raziskovali sami sebe,svoje telo, prepoznavali in znali uporabiti svoj energijski potencial, se naučili s prijazno pozornostjo vzpostavljati in ohranjati stik s svojim telesom, s svojim notranjim mirom, intuicijo in se naučili obstajati tukaj in zdaj tudi sredi viharjev življenja.
S pomočjo jogijskih tehnik in povezovanjem psiholoških ter telesnih procesov se boste naučili prepoznavati prekinjene povezave med fizičnim in čustvenim telesom in se pomaknili onkraj notranjih konfliktov, v lahkotnost svoje prave narave.
Vadba poteka v manjši skupini, zato si svoje mesto rezervirajte čim prej  (mail: bjekos@gmail.com ali mobi: 031840663)

Antistres joga: Vrtec METULJ v Kosezah Podutiška 76,
                          začnemo v torek, 14.9.2021 od 19.30 do 21.00 ure.


V skupino se lahko priključite tudi med letom, če je prosto mesto.

 

- Družabno -