Mudra

MUDRA - gesta, drža:
Mudra prihaja iz besede mud, ki pomeni veselje ali ugajati in dravay, ki pomeni izvabiti, zbuditi. Lahko so pobožne, estetske ali spiritualne geste. Geste ali položaj rok predstavlja osnovo komunikacije in ponazarja različna razpoloženja, veselja ali čustvena stanja. Gre za povezavo energijskega toka, ki je namenjen povezovanju pranske sile z univerzalno ali kozmično silo. Mudre so določene stimulacije. Vse se dogaja v pranamaya koshi in se prenese v druge koshe. Preko mudre delujemo na pretok in cirkulacijo prane. Spreminja se stanje zavesti - višje stanje zavesti. Nadiji in chakre neprestano žarčijo prano, ki normalno uhajajo iz telesa in se razsipa v zunanji svet. Na vrhu prstov imamo energijske točke, skozi katere gre energija ven. V mudri naredimo zaporo v praničnem toku in ne dovolimo, da se energija razsipa ven, ampak jo preusmerimo k telesu in jo uporabimo za zdravljenje in harmoniziranje prane v telesu..
Pet skupin yoga muder:
1. Hastha mudre: mudre z rokami; 
2. Mana mudre: mudre z glavo;
3. Kaya mudre: mudre z držo telesa;
4. Bandha mudre: mudre z zaporo;

Kako izvajamo mudre:
Mudre lahko vadimo v različnih položajih in z različnimi deli telesa. Pomembno je, da je telo, dih in um sproščen.
Mudre z rokami delamo v udobnem meditacijskem položaju (lahko tudi sede na stolu), z obema rokama hkrati. Dotik prstov naj bo nežen in sproščen.
Vsak prst je povezan z elementom (tatwo) v telesu (eter, zrak, ogenj, voda, zemlja). Palec je najpomembnejši in nadzoruje vse ostale prste. Kadar želimo energijo elementa povečati, se dotaknemo z določenim prstom vrha palca in kadar želimo energijo elementa zmanjšati, se dotaknemo korena palca in na ta načim vzpostavljamo ravnotežje elementov v telesu.
Če uporabljamo mudre v terapevtske namene vadimo 3x dnevno po 15 minut pri lažjih oblikah obolenj in 1x dnevno po 45 minut pri težjih oblikah. Lahko kombiniramo različne mudre in vsako izvajamo po 15 minut. Pomembno je, da vadimo redno in se osredotočimo na subtilne občutke v telesu.
Zdravilni učinki mudre: z različnimi položaji rok in telesa lahko zdravimo in uravnovešamo energije v telesu. na fizični, pranični in mentalni ravni
 
MUDRA ZA ZMANJŠANJE TELESNE TEŽE:

Surya in apana mudra se v ayurvedi uporabljata za uravnavanje prebave in optimalno delovanje telesa. S surya mudro delujemo na element ognja, ki ga povezujemo  s toploto in metabolizmom. Ta mudra povečuje element ognja in zmanjšuje element zemlje.  Z apana mudro pa delujemo na izločanje strupov iz telesa.  na povečanje vate in kaphe, ter zmanjšanje pite.
Mudre so v kombinaciji z asanami pomemben del joge. Ta znanost je stara že več kot 5000 let.
 
Priprava telesa, diha in uma: namestite se v udoben meditacijski položaj, umirite telo, dih in um.  Roke naj bodo sproščene na kolenih. Pomembnejše od samega položaja rok je notranje sozvočje in subtilno čutenje pretoka prane po določenih delih telesa. Pomembno je, da se zavedamo občutkov pretoka energije, toplote, ščemenja, olajšanja napetosti ali neudobja, bolečine, izboljšanja razpoloženja, zavedanje misli …
 
 

- Zadnje objave -

MIOFASCIALNA-ČUJEČNOSTNA JOGA
Kdo? Tisti, ki želijo raziskovati sami sebe, svoje fascije, prepoznavati in znati uporabiti svoj energijski potencial, se naučiti s prijazno pozornostjo vzpostavljati in ohranjati stik s svojim telesom, s svojim notranjim mirom, intuicijo in se naučili obstajati tukaj in zdaj tudi sredi viharjev življenja. 

Kaj? S pomočjo jogijskih tehnik, zavestnega pregleda telesa, meditativnega raztezanja, sedenje, hoje ter povezovanjem psiholoških ter telesnih procesov se naučiti prepoznavati prekinjene povezave med fizičnim in čustvenim telesom in se pomaknili onkraj notranjih konfliktov, v lahkotnost svoje prave narave.  

Zakaj? S ciljem naučiti se zavestno, čuječe izvajanje telesnih položajev in zavestno izvajanje tehnik dihanja, čiščenja telesa in uma s pomočjo čistilnih tehnik, zavestno sproščanje telesa, uma in duha s pomočjo joga nidre in meditacije - za lažje upravljanje s svojim življenjem in energijami ter bolj srečno, zdravo, sproščeno in kvalitetno življenje. 

Trajanje: 4 mesece (možna vključitev tudi med letom)

Kje in kdaj? Zasebni vrtec Metulj, Podutiška 78.  ZAČNEMO: SREDA,  21.9.2022

- Družabno -