Kaj je meditacija?

Kaj je meditacija?

Meditacija je stanje brez misli, v katerega lahko pridemo z vadenjem tehnik pratyahare in dharane. Iz stanja enotočkovne koncentracije spontano zaplavamo v meditativno stanje. Končno stanje je samadhi. V meditativnem stanju se um osredotoči in se združi s predmetom opazovanja, zato doživimo popolno tišino in mir in stvari dojemamo ter sprejemamo na drugačen način. Spoznamo zaupanje, mir, ljubezen, veselje in predanost, ki nam omogočajo lažje reševanje problemov v življenju. To sevamo na soljudi in okolico in prispevamo k miru v svetu. To stanje je moč dojeti le na intuitivni ravni. Občutek enosti popolnoma razkroji čustva kot so jeza, sovraštvo, ljubosumje in strah. Pridobimo nove izkušnje in znanja. V stanju meditacije prostor in čas izgineta. Cilj meditacije je, da pridemo do oceana zavesti, ki nima meja in ga vsak iskalec doživlja na svoj način.


Obstajata dve glavni metodi, ki sprožita meditativno stanje:

1. aktivna metoda: Cilj je biti v meditativnem stanju, ko smo vključeni v aktivne posvetne aktivnosti, bodisi ko hodimo, jemo, plešemo ... Prakticiranje meditacije, kakršna je karma in bakhti joga omogoča aspirantu izvajanje dela z največjim navdušenjem, dela z večjo učinkovitostjo in energijo.

2. pasivna metoda: Vključuje meditativne prakse. To so metode raja joge skozi proces introspekcije, samoopazovanja. Ko doživimo meditativno stanje skozi proces introspekcije, to vodi v meditativno stanje tudi v vsakdanjem življenju in takrat izkustvo jasnosti in vedrine projeciramo tudi navzven v vsakdan. 


Meditacije ne moremo učiti, ker je to posebno stanje v katerega spontano zadrsnemo iz stanja enotočkovne koncentracije, lahko pa učimo prakse:
PRATYAHARE (umik čutov od zunanjega okolja)
in
DHARANE (enotočkovne koncentracije), 
ki sta po Patanjaliju 5. oziroma 6. stopnja v Raja jogi .
 
 

- Zadnje objave -

MIOFASCIALNA-ČUJEČNOSTNA JOGA
Kdo? Tisti, ki želijo raziskovati sami sebe, svoje fascije, prepoznavati in znati uporabiti svoj energijski potencial, se naučiti s prijazno pozornostjo vzpostavljati in ohranjati stik s svojim telesom, s svojim notranjim mirom, intuicijo in se naučili obstajati tukaj in zdaj tudi sredi viharjev življenja. 

Kaj? S pomočjo jogijskih tehnik, zavestnega pregleda telesa, meditativnega raztezanja, sedenje, hoje ter povezovanjem psiholoških ter telesnih procesov se naučiti prepoznavati prekinjene povezave med fizičnim in čustvenim telesom in se pomaknili onkraj notranjih konfliktov, v lahkotnost svoje prave narave.  

Zakaj? S ciljem naučiti se zavestno, čuječe izvajanje telesnih položajev in zavestno izvajanje tehnik dihanja, čiščenja telesa in uma s pomočjo čistilnih tehnik, zavestno sproščanje telesa, uma in duha s pomočjo joga nidre in meditacije - za lažje upravljanje s svojim življenjem in energijami ter bolj srečno, zdravo, sproščeno in kvalitetno življenje. 

Trajanje: 4 mesece (možna vključitev tudi med letom)

Kje in kdaj? Zasebni vrtec Metulj, Podutiška 78.  ZAČNEMO: SREDA,  21.9.2022

- Družabno -