Kdaj in kako začeti

Kdaj in kako začeti z meditacijo?


Kdaj začeti z meditacijsko prakso težko določimo, saj je odvisno od vsakega človeka posebej. Vsak človek lahko spozna meditacijsko radost, vendar potrebuje rednost in predanost. Zelo redko kdo uspe že pri prvem poskusu. V prvi praksi je to skoraj nemogoče, potrebujemo redno prakso in čas.

V Tratak Joga Studiu začnemo z učenjem meditacijskih praks, ko posameznik že doseže s pomočjo asan, pranayam, shatkarm, muder in bandh določeno stopnjo harmoniziranja in stabiliziranja telesa in uma.
Če želimo meditirati zaradi razočaranj in nezadovoljstva, obstaja velika verjetnost, da ne bomo vzdržali dolgo. Za uspeh v meditaciji je potreben notranji klic, trdna volja pa tudi velika vztrajnost in stanovitnost.
Meditacija zahteva zavesten napor in ne pomeni zgolj mirno sedeti nekaj minut z zaprtimi očmi. Za napredovanje v meditaciji je pomembna samodisciplina, samokontrola, samoopazovanje in notranja moč, da ne podležemo nihanju uma. Pomembna je preprostost v umu, iskrenost in čistost v srcu.

Pot iz našega običajnega uma do neke nove zavesti ni lahka in je potrebno resno premisliti, preden se je zares lotimo. O meditaciji ne moremo govoriti, lahko pa razpravljamo o praksi, ki vodi k meditaciji. Obstaja veliko meditacijskih tehnik, ki pomagajo umiriti nemirni um, vendar duša vsakega posameznika zahteva svoj način.

Za meditacijo si moramo podobno kot za jogo izbrati primeren prostor in oblačila. Pri vadbi si postavimo realen čas, ki nam ne sme biti v breme - to je čas za užitek in druženje s samim seboj. Pri meditaciji je normalno, da postanemo zaspani, zato si pomagamo z avtusugestijo "ne bom spal". Če izgovorite to shankalpo, se bo ideja zakoreninila v zavesti in ne bomo zaspali. Veliko pomaga prakticiranje asan in pranayame pred meditacijo, kar pripravi telo in um, da ostane buden. Ne smemo se boriti z umom, ampak postati njegov prijatelj.

Pomemben je uravnovešen življenjski slog. Od življenjskega sloga je odvisno, kako živimo svoje vsakdanje življenje, da ne podlegamo nemirnemu umu, ki je poln želja. Življenjski slog spreminjajmo postopno, saj tako krepimo moč volje. Lahko pišemo tudi svoj duhovni dnevnik in si naredimo dnevni razpored svoje vadbe.

- Zadnje objave -

ODPRT VPIS V ANTISTRES JOGO
Vabljeni v 16-tedenski program ANTISTRES JOGE, kjer boste ob moji podpori in podporo celotne skupine raziskovali sami sebe,svoje telo, prepoznavali in znali uporabiti svoj energijski potencial, se naučili s prijazno pozornostjo vzpostavljati in ohranjati stik s svojim telesom, s svojim notranjim mirom, intuicijo in se naučili obstajati tukaj in zdaj tudi sredi viharjev življenja.
S pomočjo jogijskih tehnik in povezovanjem psiholoških ter telesnih procesov se boste naučili prepoznavati prekinjene povezave med fizičnim in čustvenim telesom in se pomaknili onkraj notranjih konfliktov, v lahkotnost svoje prave narave.
Vadba poteka v manjši skupini, zato si svoje mesto rezervirajte čim prej  (mail: bjekos@gmail.com ali mobi: 031840663)

Antistres joga: Vrtec METULJ v Kosezah Podutiška 76,
                          začnemo v torek, 14.9.2021 od 19.30 do 21.00 ure.


V skupino se lahko priključite tudi med letom, če je prosto mesto.

 

- Družabno -