Program za prebujanje prve mooladhar čakre

PROGRAM ZA PREBUJANJE PRVE MOOLADHAR ČAKRE    

O čakrah je že veliko napisanega in povedanega. Vemo, kje ležijo, kakšnih barv so, s katerimi organi, žlezami in hormoni so  ​povezane. Pred vami je vadba, s katero bomo teoretično znanje prenesli v prakso. Z gibanjem, raztezanjem, dihanjem, zvočnimi vibracijami, telesnimi držami, zaporami in zavedanjem, bomo uglasili in povezali fizično, pranično in mentalno telo v dinamično meditacijo in s tem spodbudili in osvobodili delovanje prve mooladhare čakre.
Stara modrost pravi: Če smo ujeti v materialne skrbi, je enako slabo, kot če smo preveč v oblakih, da bi bili koristni na trdnih tleh. Ime prve čakre nam že samo pove, da je temelj vseh, saj moola v sanskrtskem jeziku pomeni korenina.

Ko prebudimo prvo čakro, se lahko pojavi fenomen lebdenja astralnega telesa, poveča se občutek za vonj, postanemo pretirano žalostni, jezni ali negotovi. Lahko doživimo občutek toplote na področju trtice, občutek, kot da se nekaj prebuja vzdolž hrbtenice. Vadbo priporočam vsem, ki jogo že vadite pod vodstvom jogijskih učiteljev in potrebujete motivacijo za domačo vadbo.

Moje praktikantke mi pogosto rečejo, da doma pozabijo vrstni red jogijske vadbe. Zdaj imate priložnost, da vadite ob videu in izboljšate svojo domačo sadhano. Priporočam, da osredotočeno vadbo na prvo čakro vadite vsak dan, vsaj mesec dni, dokler resnično ne začutite in osvobodite prvobitne energije in postanete vi in mooladhara eno.

SMERNICE ZA DOMAČO RABO:

Priprava prostora: Prostor, v katerem vadite, dobro prezračite. Lahko prižgete dišečo palčko z vonjem sandalovine. Ton, povezan s prvo čakro, je srednji C (do), zato naj bodo v vašo spremljajočo glasbo vključeni bobni in druga ritmična tolkala. Oblečete lahko rdeča oblačila.

Stimulacija korenske čakre skozi jogijsko prakso zajema širše dimenzije delovanja na posameznika. Poleg fizičnega in praničnega ali energetskega delovanja delujemo tudi na mentalno in psihično raven osebnosti.

Fizična raven delovanja: Obstajajo povezave med žlezami z notranjim izločanjem in notranjimi organi. Vadba, ki je prilagojena prebujanju korenske čakre, je povezana z debelim črevesjem, danko, medenico, ledvicami, mehurjem, kostmi, nogami in stopali. Spodbujamo hormonsko ravnovesje žlez z notranjim izločanjem: jajčnikov, testisov, nadledvične žleze ter hormonov, ki jih izločajo: estrogena, progesterona, testosterona in kortizola.

Z upogibanjem naprej, nazaj, vstran, z raztezanjem in ravnotežnostnimi položaji, prilagojenimi prvi čakri, stimuliramo mišice nog, medeničnega dna in spodnjega trebušnega ter ledvenega področja. Med vadbo smo fizično osredotočeni na vrh nosa, saj je nos povezan s prvo čakro. Pri večini položajev nastavimo moola bandho ali zaporo, kjer mišice medeničnega dna napnemo in povlečemo navzgor.

Pranična raven delovanja: Med vadbo smo osredotočeni na lokacijo prve čakre, saj s tem energetiziramo, osvobajamo in prebujamo energijo čakre ter z njo povezane energetske kanale. Vplivamo tudi na ravnovesje elementa zemlje. Element zemlje vsebuje vse predhodne elemente: vodo, ogenj, zrak in eter ter manifestira idejo trdnega, stabilnega, ki omogoča odpor gibanju. Korenska čakra je v ženskem telesu locirana v vratu maternice, v moškem pa med testisi in anusom. Predstavlja jo lotos s štirimi škrlatno rdečimi listi. Element zemlje simbolizira rumen kvadrat, povezan s čutilnim organom nosom in čutom voha. Zemlja da našemu telesu moč, strukturo, vzdržljivost in stabilnost ter predstavlja zgoščeno obliko zavesti.

Znotraj rumenega kvadrata je rdeč trikotnik, ki kaže z vrhom navzdol in predstavlja kreativno energijo ali shakti, ki ima dve polarnosti: en pol je mentalna energija in drugi pol je življenjska ali vitalna energija. Ko se ti dve energiji uravnovesita, se prebudi tretji vidik energije, to je psihična energija. Znotraj trikotnika je lingam, ki predstavlja naše astralno telo, okoli linge pa je triinpolkrat ovita kača, ki simbolizira spečo energijo.

Trikotnik podpira slon s sedmimi rilci, kar simbolizira trdnost, stabilnost in sedem mineralov, ki so potrebni za življenje. Z vadbo na prvo čakro kontroliramo debelo črevo in pline ter odpadne snovi iz telesa. Zato je odgovorna apana ali odpadna energija, ki se giba z vdihom od popka do presredka in z izdihom od presredka do popka navzgor.

Mentalna raven delovanja: Pred vadbo se moramo dobro prizemljiti in povezati z materjo zemljo. Lahko vizualiziramo svoje telo, kot nepremično skalo ali veliko mogočno drevo, s čvrstimi koreninami. Pri osredotočanju na korensko čakro mentalno izgovarjamo zvok LAM in tako povečamo notranjo stabilnost in ravnotežje. Z vadbo ne stabiliziramo le telesa, ampak tudi um. Ko delamo jogijsko vadbo na korensko čakro, se moramo opazovati, analizirati, saj tako spoznamo, kje smo nesigurni, nestabilni, na kaj smo navezani, česa nas je strah, kje čutimo blokade, zapore, napetosti.

Ko se zavedamo problema, moramo postati nevtralni opazovalec, brez emocionalnega vpletanja. Z zavedanjem problema ga že v veliki meri razrešimo. Čakro moramo razumeti kot del sebe in si mentalno ponavljati: jaz sem mooladhara. Spoznamo, da smo mi in čakra eno. Na začetku in koncu vadbe si ponovimo pozitivno afirmacijo, ki jo zasejemo v podzavest kot seme: "Zdaj sem varen, zavestno čutim svoje telo in se prepuščam neizmerni moči matere zemlje."

Psihična raven delovanja: Vsak človek deluje na določeni ravni. To je v jogi razloženo skozi gune, tri kvalitete ali lastnosti. Tamas je najnižja kvaliteta (stanje inercije, lenobe, občutka, da smo se ustavili, delovanje je obrambno, blokad in zavor je veliko in se je težko dvigniti), rajas je srednji nivo (stanje aktivnosti, premikanja, osebne ambicije, moči, ega, posameznik vidi svet kot polje priložnosti, da bi zadovoljil svoje egocentrične želje ...) in satvas, ki je najvišji nivo in pomeni ravnovesje med tamasom in rajasom (uravnovešenost, preprostost, čistost, jasnost zaznavanja, delovanje v dobro vseh, etičnost, moralnost, posameznik deluje, da bi nesebično pomagal drugim, da bi postal boljši človek ...).

Delovanje prve čakre na posameznem nivoju definira, kako razmišljamo, čustvujemo in kako se obnašamo do ljudi, živali in narave, in je dinamični proces, ki se spreminja. Z vsakodnevno osredotočeno jogijsko vadbo lahko to stanje harmoniziramo in uravnovesimo. Tamasični aspekt osebnosti korenske čakre pomeni, da osebnost čuti hud strah, anksioznost, pomanjkanje samozavesti, išče zavetišče pri tistih, ki zbujajo občutek varnosti, ima težave z izločanjem, pomanjkanjem življenjske energije, težave z ledvicami, mehurjem, išiasom ...

Če se oseba nagiba že bolj proti rajasu, poskuša obvladati strah s pohlepom, oklepanjem in skopuštvom. Večina naše skupnosti deluje na nivoju rajasa. Tak človek poskuša dobiti stvari za osebne potrebe. Tisti, ki se nagiba že bolj proti satvičnemu nivoju, pa je darežljiv in pridobiva stvari, da bi delal za dobro sveta. Malo pa je tistih, ki čutijo varnost v sebi, ki čutijo enost z najvišjo močjo. Ko je vse eno, ni možno, da se ne počutimo varno, prizemljeno in trdno na tleh. Čas, v katerem živimo, je čas preobrazbe družbe iz tamasičnega in rajasičnega stanja v bolj satvično in uravnovešeno stanje, kjer ni več delitve na moje in tvoje in ni več strahov.

Varno in uspešno prebujanje in osvobajanje energije mooladhare vam želim!

- Zadnje objave -

MIOFASCIALNA-ČUJEČNOSTNA JOGA
Kdo? Tisti, ki želijo raziskovati sami sebe, svoje fascije, prepoznavati in znati uporabiti svoj energijski potencial, se naučiti s prijazno pozornostjo vzpostavljati in ohranjati stik s svojim telesom, s svojim notranjim mirom, intuicijo in se naučili obstajati tukaj in zdaj tudi sredi viharjev življenja. 

Kaj? S pomočjo jogijskih tehnik, zavestnega pregleda telesa, meditativnega raztezanja, sedenje, hoje ter povezovanjem psiholoških ter telesnih procesov se naučiti prepoznavati prekinjene povezave med fizičnim in čustvenim telesom in se pomaknili onkraj notranjih konfliktov, v lahkotnost svoje prave narave.  

Zakaj? S ciljem naučiti se zavestno, čuječe izvajanje telesnih položajev in zavestno izvajanje tehnik dihanja, čiščenja telesa in uma s pomočjo čistilnih tehnik, zavestno sproščanje telesa, uma in duha s pomočjo joga nidre in meditacije - za lažje upravljanje s svojim življenjem in energijami ter bolj srečno, zdravo, sproščeno in kvalitetno življenje. 

Trajanje: 4 mesece (možna vključitev tudi med letom)

Kje in kdaj? Zasebni vrtec Metulj, Podutiška 78.  ZAČNEMO: SREDA,  21.9.2022

- Družabno -